Gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd moet bestaan uit verschillende voedingsmiddelen: groenten, vlees,vis en eventuele extra ingrediënten om de smaak te verbeteren(en alles liefst biologisch). Een echte  Hollandse maaltijd’, waarbij veel aardappelen en vet vlees als ingrediënten worden gebruikt, komt niet overeen met de voorwaarden voor een gezonde maaltijd.

Het Nederlandse dieet is helaas niet overeenkomend met het dieet dat onze verre voorouders, zo’n 10.000 jaar geleden, aten. Er is veel bewerkte voeding ingekomen, dat massaal geproduceerd wordt door grote merken en eenvoudig aan te schaffen is in de supermarkt. Deze voeding is echter niet gezond, en resulteert dus ook niet in een gezonde maaltijd.

Of het nu gaat om enkele kilo’s afvallen of om simpelweg gezonder te leven, gezonde maaltijden zijn onmisbaar in het dieet. Door goed te weten welke elementen een gezonde maaltijd opmaken kan gezorgd worden dat er altijd gezond gekookt wordt. Een maaltijd bestaat uit verschillende ingrediënten, een gezonde maaltijd bestaat uit verschillende gezonde ingrediënten.

Een echte, lekkere, maaltijd boordevol vitaminen en mineralen krijg jij alleen als jij de juiste voeding met elkaar combineert. Het Paleo principe is daarom een ideale levensstijl die hieraan bijdraagt.

Gezonde maaltijd dankzij het Paleo principe

Ongeveer 10.000 jaar geleden begon de mens met het verbouwen van gewassen en granen, dit resulteerde erin dat er niet meer gejaagd of gezocht hoefde te worden om levensmiddelen te verkrijgen. Er kon een mooi dorp aangelegd worden, er hieromheen werden granen en andere voedingsmiddelen verbouwd.

Echter had dit zware gevolgen voor het dieet van de mens, dat hiervoor altijd rondom groene groenten, bladeren, noten, fruit en af en toe vlees was opgebouwd. De grote hoeveelheid granen was niet ideaal voor de mens, vandaag de dag merken wij daar nog steeds de nadelen van. Tenslotte zijn wij deze granen massaal gaan verwerken in onze dagelijkse voeding, terwijl wij terugmoeten naar een voedingspatroon dat onze voorouders ook aanhielden.

Waarom werkt het Paleo principe?

Het Paleo principe werkt doordat het gebaseerd is op het aloude voedingspatroon van de mens. Onderzoekers hebben jarenlang uitgezocht wat voor voeding de mens 10.000 jaar en langer geleden aten, dit deden zij door middel van het bestuderen van hun levensgebied en het DNA.

Hieruit is gekomen dat het voedingspatroon bestond uit veel natuurlijke producten die komen van bomen, zoals fruit en noten, maar ook van planten, zoals groenten. Deze realisatie van onderzoekers resulteerde in een nieuw voedingspatroon, genaamd Paleo. Deze benaming staat voor alle voeding die wij als mens dus eigenlijk heel hard nodig hebben. Het is de basis van ons bestaan, het heeft ons gebracht waar wij op dit moment zijn.

Een gezonde maaltijd samenstellen

Door middel van het Paleo principe kunnen zeer gezonde maaltijden samengesteld worden, die perfect aansluiten bij de dagelijkse benodigdheden van het menselijk lichaam. Zo is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen, het verwerken van eiwitrijke ingrediënten in een maaltijd is dan ook vooropstaand bij het Paleo dieet.

Daarnaast zijn bepaalde voedingsmiddelen benodigd om de hersenen op de juiste manier te kunnen laten functioneren, de spierbouw op orde te hebben en ook genoeg te kunnen bewegen op een dag. Al deze functies van het menselijk lichaam resulteren erin dat er een grote bron van energie nodig is, deze krijg jij door een gezonde maaltijd volgens het Paleo principe op te stellen.

Deze maaltijd moet onder andere groenten bevatten, kies hierbij vooral voor groene groenten met veel vitaminen en mineralen. Groenten zijn een rijke bron aan veel verschillende voedingsmiddelen, maar ook vocht. De voedingsmiddelen zijn nodig om alle functies in het lichaam goed te kunnen laten werken, het vocht speelt hierbij ook een rol.

Onder andere de volgende groenten zijn geschikt om te verwerken in een gezonde maaltijd die voldoet aan de eisen van het Paleo dieet:
Broccoli, bloemkool, bonen, bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie), spruiten, en veel andere vooral groene groenten. Groen betekent bij groenten vaak dat het een rijke bron aan voedingsmiddelen is, dus is het onmisbaar in een gezonde maaltijd.

Wat hoort nog meer in een gezonde maaltijd?

Eiwitten en groenten zijn de belangrijke bronnen van een groot aantal benodigde voedingsstoffen. Maar dit is nog niet alles, er zijn nog veel meer stoffen die het lichaam nodig heeft. Suikers bijvoorbeeld, deze behoren op het eerste gezicht niet in een gezond dieet, maar zijn wel ontzettend belangrijk bij het samenstellen van gezonde maaltijden. Suiker zit in veel voeding, vooral bewerkte voeding zoals koeken en snoep.

Maar fruit bevat ook veel suikers, fruit past juist wel goed in het Paleo principe. Het is een natuurlijke bron van suikers, welke benodigd zijn om het lichaam voldoende energie te geven. Deze energie is nodig om het lichaam te laten bewegen, maar 20% van deze energie gaat ook naar de hersenen om deze perfect te laten functioneren.

Noten zijn daarnaast ook onmisbaar, denk hierbij aan amandelen, pistachenoten en walnoten. Noten groeien aan bomen, meer dan 10.000 jaar geleden werden deze bomen door de mens beklommen om een mooie voorraad noten te plukken. Vandaag de dag zitten noten in een plastic bakje en eten wij deze per hand op.

Dit is dan ook niet gezond, het is beter om elke dag een handjevol amandelen naar binnen te werken in plaats van enkele handjesvol zouten pinda’s. Let dus ook goed op de noten die gegeten worden, verwerk deze eventueel in een gezonde maaltijd zoals een salade of in de groenten. Zo wordt de maaltijd volledig afgesteld op het Paleo principe en zal deze dus bijzonder gezond zijn.

Verwerk het Paleo principe in jouw gezonde maaltijden

Nu jij een beter beeld gekregen hebt van het Paleo principe kun jij zelf beter maaltijden samenstellen, het is zaak om de goede voedingen met elkaar te combineren om zo een samenstelling van voldoende vitaminen en mineralen te krijgen die erin resulteren dat het lichaam perfect kan functioneren. Het helpt om beter te concentreren, maar ook om beter te onthouden en over het algemeen na te denken.

Hierom zijn de voedingsstoffen zo belangrijk, tenslotte hebben zij onze voorouders zover gebracht dat wij 20.000 jaar later hier op aarde kunnen staan. Het is nu dan ook aan ons om ditzelfde voedingspatroon weer aan te nemen, net als onze voorouders.

Afvallen door regelmatig een gezonde maaltijd te eten

De gezonde maaltijd is een belangrijk element in het goed kunnen functioneren, maar resulteert er ook in dat er flinke stappen gezet kunnen worden bij het verliezen van gewicht. Doordat alleen de juiste voedingsstoffen in ons lichaam komen, dus geen onnodige vetten en ongezonde voedingsmiddelen, worden alle processen in het lichaam versterkt.

Hieronder valt onder andere de vetverbranding, waarbij vet verbrand wordt doordat het lichaam de reserves gaat gebruiken. Door de juiste voeding in een gezonde maaltijd te verwerken zal het overtollige vet langzaam verbrand worden, het Paleo principe is hierom bijzonder geschikt om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Paleo is een levensstijl, geen dieet

Eenmalig een gezonde maaltijd op tafel zetten is niet genoeg, iedere maaltijd moet gezond zijn. Van ontbijt tot avondeten, het moet perfect aansluiten bij de wensen van het lichaam. Paleo draait dan ook niet om snel gewichtsverlies in korte tijd, het is geen echt dieet. Het is een principe, een levensstijl die lange tijd aangehouden moet worden.

Want waarom zou jij niet eten zoals onze voorouders dat deden? Het geeft je precies wat je nodig hebt, zij hebben dit meer dan 10.000 jaar geleden al voor ons bewezen. Het is daarom zonde dat er met deze kennis niets gedaan wordt, want het verbetert het leven op verschillende niveaus.

Verruil daarom jouw huidige levensstijl voor dat van Paleo, en pluk de vruchten al op korte termijn. Je zult merken dat je gedurende de dag energieker bent, het ondernemen van activiteiten een stuk beter gaat en dat je in de avond rustig slaapt. Het draagt allemaal bij aan een gezonder leven, en het begint volledig bij een gezonde maaltijd. Er zitten dan ook veel voordelen aan een leven volgens het Paleo principe, dit draagt bij aan een beter leven en grotere creativiteit.

Dankzij het principe kunnen mooie resultaten behaald worden met betrekking tot fysieke maar ook mentale fitheid. Uiteindelijk is gewichtsverlies ook een mooi bijeffect van de levensstijl, maar hier hoeft niet direct de focus opgelegd te worden. Tenslotte is het Paleo principe ook raadzaam voor eenieder die geen overtollige kilo’s heeft, het is simpelweg voor ieder mens noodzakelijk om op deze wijze te leven.

Begin daarom vandaag nog met het verruilen van jouw huidige maaltijden voor een gezonde maaltijd, stel de gezonde maaltijden samen volgens het principe van Paleo en er kunnen mooie resultaten behaald worden om het lichaam fitter en energieker te maken. Gebruik groenten, noten, fruit, eieren en vlees om gezonde maaltijden samen te stellen, en vermijd voeding als aardappelen, bewerkte voeding uit de fabriek, suikers en bovendien ook granen.

Door alle ongezonde voeding te vervangen voor gezonde voeding wordt het lichaam snel gezond en kan het al spoedig veel beter gaan functioneren. Dit alles dankzij het Paleo principe, waarmee jij net zo gaat eten als jouw voorouders langer dan 10.000 jaar geleden ook deden.

 

About The Author

Doordat ik een aantal jaar geleden wou afvallen maar dit niet lukte de eerste kilo’s gingen er wel af maar daarna hielt ik het niet vol en kwam ik weer aan totdat ik boven mijn gewicht was toen ik begon. Door veel te proberen en er een soort studie van te maken en met veel mensen gepraat te hebben. Ben er achter gekomen wat wel en wat niet werkt. Dit wil ik met jouw delen zodat jij hier je voordeel mee kan doen!

Nog geen reactie