Eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is een dieet dat rijk is aan eiwitten. Tienduizenden jaren terug had de mens een ander voedingspatroon dan wij vandaag hebben, tegenwoordig wordt dit oude voedingspatroon aangeduid als “Paleo”. Het dieet was zeer gevarieerd en bestond uit verschillende voedingsmiddelen.

Ongeveer 10.000 jaar geleden is de mens langzaamaan afgestapt van het eiwitrijk dieet, het verbouwen van granen was destijds een doorbraak in het menselijk dieet. Voeding was altijd paraat, want er werden op grote gebieden flink wat granen verbouwd.

Deze omslag in het dieet heeft de mens gebracht naar hoe het vandaag is. Ons dieet bestaat grotendeels uit bewerkte voeding, denk aan brood en melk, maar ook een koekjes, magnetrongerechten en chips. Het huidige dieet van de mens is niet goed afgestemd op de benodigdheden van het lichaam, deze heeft behoefte aan een eiwitrijk dieet dat bestaat uit diverse voedingssoorten. Zo krijgt het lichaam de meeste energie en kan er op de juiste wijze gepresteerd worden.

Het Paleo dieet was 15 jaar geleden een unieke ontdekking, wetenschappers onderzochten het dieet van de mens van vroeger en kwamen tot de conclusie welke voeding wij nodig hebben. Tenslotte: als zij tienduizenden jaren gezond op deze wijze leefden, dan zullen wij met hetzelfde dieet dat ook kunnen.

De mens van vandaag is bijna identiek aan de mens van vroeger, dus moeten wij ons hierop gaan aanpassen. Dit helpt ons om af te vallen, want wij krijgen uitsluitend de juiste voedingsmiddelen binnen. Het Paleo dieet is daarom een ideaal dieet om gezond af te vallen.

 

Het Paleo dieet is het perfecte eiwitrijke dieet

Eiwitten zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam, deze hebben veel functies. De twee primaire gevolgen van eiwitten zijn een verlaagd hongergevoel en een betere opbouw van spieren. Door een eiwitrijk dieet te volgen kunnen overtollige kilo’s verloren worden en zal het lichaam ook beter functioneren.

Het uitblijven van een hongergevoel na een lichte maaltijd resulteert in het eten van minder voeding over een gehele dag. Het Paleo principe draait volledig om het eten van voldoende eiwitten, dit is de kern van het voedingspatroon. Door dagelijks eiwitten binnen te krijgen gaat het lichaam beter functioneren. Dit is dus nodig om een betere vetverbranding te hebben, om zo sneller overtollig vet te verliezen.

 

Het eiwitrijk dieet zorgt voor gezond gewichtsverlies

Als jij al lange tijd een wens hebt om enkele kilo’s te verliezen dan is een eiwitrijk dieet ideaal, vooral het Paleo dieet. Het bevat namelijk alle voedingssoorten die het lichaam nodig heeft, en draagt hiermee bij aan een betere verwerking van vet dat is opgeslagen. Tenslotte is opgeslagen vet een energiebron die het lichaam voor later heeft bewaard, op het moment van aanmaken was het vet namelijk niet nodig.

Dit vet wordt opgeslagen als energiereserve, en zorgt dat het op een later tijdstip gebruikt kan worden. Gewicht verliezen kan op vele wijzen, maar geen enkele methode is zo gezond en effectief als het Paleo dieet. Doordat het dieet rijk is aan goede voedingsstoffen, die genetisch onmisbaar zijn voor de mens, werken alle functies in het lichaam tot in perfectie.

Een dieet dat bestaat uit veel vlees en veel bewerkte voeding, maar juist weinig groenten, fruit en noten, kan de werking van verschillende functies van het menselijk lichaam verzwakken. Zo ook de vetverbranding, welke jij juist tot in het optimale wilt laten werken wanneer jij gewicht wilt verliezen. Daarom is een eiwitrijk dieet ook zo belangrijk bij het afvallen.

 

Eiwitten zorgen voor een beter humeur

Een tekort aan eiwitten resulteert in een minder energiek lichaam, de hersenen functioneren niet optimaal omdat het lichaam belangrijke stoffen mist. Dit heeft ook invloed op het humeur, vooral in combinatie met bewerkte voeding.

De stoffen die in bewerkte voeding zitten hebben invloed op het humeur, jij krijgt wel voeding binnen en hebt een voldaan gevoel maar deze voeding brengt niet de voedingsstoffen die jij nodig hebt gedurende de dag. Het gevolg is dat jouw humeur niet optimaal is, maar door een eiwitrijk dieet is dit volledig om te zetten.

Door meer eiwitten te eten zullen bewerkte voedingsmiddelen steeds minder gewild worden door het lichaam. Het verschil tussen beiden wordt snel gemerkt. Diep in onze genen zit nog steeds de behoefte om veel goede voeding binnen te krijgen, dit is dan ook de kernzin van het Paleo dieet.

Doordat de mens genetisch verlangt naar bepaalde voedingsmiddelen is het ook meer tevreden wanneer deze voedingsmiddelen gegeten worden. Een mooi resultaat is dat de delen in de hersenen die stoffen die het gevoel van geluk geven aanmaken, deze productie wordt tijdens het Paleo dieet zwaar aangesterkt.

 

Wij moeten kijken naar onze voorouders

Het feit dat wij op dit moment op de wereld staan is het gevolg van een proces dat tot honderdduizend jaar geleden gebeurde. Gedurende dit proces heeft de mens uitsluitend voeding gegeten die erin resulteerde dat de mens steeds verder kon komen.

Bladeren van bomen, groenten, noten, fruit, het zijn voedingssoorten die gedurende de loop van de afgelopen honderdduizend jaar centraal stonden in het dieet van onze voorouders.

Zij hebben altijd het perfecte dieet aangehouden, want zij konden hiermee overleven. “Survival of the fittest”, maar dan op voedingsniveau. Alleen de voorouders die zich perfect aan dit voedingspatroon hielden zijn overgebleven, dus zullen wij hetzelfde moeten doen.

 

Onze voorouders hebben het best geweten hoe het allemaal moest, tenslotte heeft de natuur dit hen voorgelegd. Door middel van de juiste voeding kwamen zij steeds verder in het evolutionair proces, helemaal tot aan nu; waarbij wij helaas onze focus op deze voeding zijn verloren.

Er zijn een hoop verleidingen bijgekomen op het gebied van voeding, de supermarkten liggen tegenwoordig vol met voeding die onze voorouders zich nooit hadden kunnen voorstellen. Het is zaak om langs deze verleidingen te kijken, en te zorgen dat er een voedingspatroon wordt opgesteld rondom onze genetische verleiding naar eiwitrijk voedsel.

Dit zal erin resulteren dat vetreserves langzaam worden afgebroken en de overtollige kilo’s snel zullen gaan verdwijnen. Paleo is dan ook bijzonder geschikt als dieet om de overtollige kilo’s nu kwijt te raken en op lange termijn niet meer te laten terugkeren.

 

Verruil jouw voedingspatroon voor Paleo

Om net als onze voorouders een goed functionerend lichaam te hebben, dat tot in perfectie efficiënt kan denken, bewegen en analyseren moet het voedingspatroon terug naar dat van onze voorouders. Wij moeten ons aanpassen aan het verleden, ondanks de grote vooruitgangen in de voedingswereld van de afgelopen tientallen jaren.

Het is noodzakelijk om ons volledige voedingspatroon te verruilen voor een eiwitrijk dieet, zoals Paleo. Want door te eten als onze voorouders kunnen wij onze lichamen beter verzorgen. Dit resulteert in een gezondere levensstijl waarbij alles perfect is, van de kleinste functies in het lichaam tot aan ons eigen humeur.

Jouw huidige voedingspatroon moet daarom dus omgezet worden, het Paleo dieet zegt het volgende over onze voeding:
Verruil bewerkte voeding voor biologische voeding

Bewerkte voeding komt uit de fabriek, hier worden meerdere ingrediënten door elkaar gemixt om zo een voedingsproduct samen te stellen. Een broodje met Filet American is bijvoorbeeld bewerkte granen met bewerkt vlees, en eventuele specerijen. Al deze bewerkingen van de voedingsmiddelen zorgt ervoor dat zij langer houdbaar zijn, hier zijn onnatuurlijke stoffen voor gebruikt.

Door het bewerkte voedsel in het dieet te verruilen voor biologische voeding kun jij een beter voedingspatroon samenstellen, dat overeenkomt met het Paleo principe. Kijk naar jouw huidige dieet en bedenk welke voeding flink bewerkt is, stel daartegenover welke biologische alternatieven hiervoor zijn.

 

Verruil suiker voor fruit en aardappelen voor groenten

Suiker zit tegenwoordig in bijna alles, dagelijks krijg jij via verschillende soorten voeding teveel suiker binnen. Dit teveel aan suiker is een energieoverschot voor het lichaam, het resulteert erin dat het lichaam teveel energie heeft. Deze energie wordt dan omgezet in vet.
Het Paleo principe draait om het verruilen van suiker voor gezondere suikers, in fruit zitten ook suikers maar deze zijn een stuk gezonder. Het bevat daarnaast in mindere mate suiker, uitstekend voor het lichaam dus.

Aardappelen bevatten juist veel koolhydraten, hierdoor zijn deze niet gezond voor het lichaam. Door deze in het dieet te vervangen voor andere groenten, zoals groene groenten of bladgroenten, ontstaat er een beter voedingspatroon dat goed aansluit bij het Paleo principe.

Dit kleine alternatief heeft al grote gevolgen, het veroorzaakt gewichtsverlies doordat het lichaam sneller overgaat tot het verbranden van lichaamsvet.

 

Verruil plantaardige olie voor gezonde olie

Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, bevatten niet de juiste stoffen die het lichaam nodig heeft. Perfecte alternatieven voor zonnebloemolie zijn olijfolie en kokosolie. Deze laatste wordt aangeraden door Mitchel van Duuren, de schrijver van het boek ‘de Paleo Revolutie’, een bestseller op het internet.

 

Verruil supermarktvlees voor slagervlees

Het vlees in de supermarkt komt over het algemeen van dieren die een bepaald voedingsmiddel krijgen. Net als bij de mens is het voor dieren belangrijk dat er een goed voedingspatroon wordt opgesteld. Koeien en varkens hebben ook behoefte aan bepaalde levensmiddelen.

Echter is veel vlees afkomstig van dieren die uitsluitend granen of samengesteld droogvoer eten. Dit vlees krijg jij zelf binnen, dus deze slechte voeding komt indirect in jouw lichaam. Het Paleo dieet richt zich dan ook op het eten van biologisch vlees, waarbij het vlees afkomstig is van dieren die een biologisch eetpatroon hebben.

 

 

 

 

About The Author

Doordat ik een aantal jaar geleden wou afvallen maar dit niet lukte de eerste kilo’s gingen er wel af maar daarna hielt ik het niet vol en kwam ik weer aan totdat ik boven mijn gewicht was toen ik begon. Door veel te proberen en er een soort studie van te maken en met veel mensen gepraat te hebben. Ben er achter gekomen wat wel en wat niet werkt. Dit wil ik met jouw delen zodat jij hier je voordeel mee kan doen!

Nog geen reactie