De voordelen van het moderne Paleo Dieet

Het moderne Paleo Dieet heeft zoveel voordelen voor de gezondheid zoals het voorkomen van ziekte, oplossing van verschillende gezondheidsproblemen, verminderde verzuring, gewichtsverlies,  verbeterd vetgehalte in het bloed, regeling van het bloedsuiker, minder ontstekingen en langer leven.

Ontelbare mensen, waaronder mezelf, hebben hun gezondheid verbeterd door het Paleo dieet te volgen, eenvoudig omdat zij hun lichaam voeden met de proteïnen, vetten en voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het Paleo dieet heeft niet alleen de test van de geschiedenis doorstaan maar ook de strengheid van het wetenschappelijk onderzoek.

Ik noem de versie van oerslank “het Moderne Paleo dieet” omdat het bepaalde aanpassingen toelaat waardoor ook relatief nieuwe, moderne voedingsmiddelen zoals zuivel, aardappelen en glutenvrije granen kunnen toegevoegd worden aan het dieet als je ze goed kunt verdragen.

Deze voedingsmiddelen zitten niet in het traditionele, basis Paleo dieet. Ik zie echter geen enkele reden waarom ze moeten uitgesloten worden als je er geen problemen, zoals overgevoeligheid of allergie, mee hebt. Het Moderne Paleo dieet zal in de volgende blogartikels verder besproken worden.

 Ziekten voorkomen

De medische wereld en de overheid hebben de laatste decennia aanbevolen om een dieet te volgen met een laag vetgehalte en met veel koolhydraten.  Deze aanbevelingen zijn uitgedraaid op een gruwelijke mislukking en onze gezondheid heeft er zwaar onder geleden. Als dit dieet zou werken, dan zou de gezondheid er in ons land en over de hele wereld moeten op vooruitgegaan zijn. Vandaag lijden we aan zoveel gezondheidsproblemen die hoofdzakelijk aan ons dieet te wijten zijn:

 •     Vier op tien mensen sterven aan hart- en vaatziekten.
 •     Één op de drie zal een kankerdiagnose krijgen.
 •     Diabetes en insulineresistentie zijn enorm toegenomen. Diabesitas (obesitas + diabetes) treft meer dan een miljard mensen wereldwijd.
 •     Auto-immuun ziekten treffen 10% van de bevolking (multiple sclerose, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, ulceratieve colitis, enz.)
 •     Depressie, de belangrijkste oorzaak van invaliditeit, treft 10% van de bevolking. Andere psychische aandoeningen zijn ook dramatisch aan het stijgen.
 •     De stille moordenaar, hoge bloeddruk, treft bijna 12% van de volwassenen in de NL.
 •     Obesitas is dodelijker dan roken, en de helft van de bevolking heeft overgewicht of is klinisch zwaarlijvig.

Decennia van onderzoek door Dr. Loren Cordain en anderen hebben aangetoond dat de jagers-verzamelaars meestal zo goed als (maar niet helemaal) vrij waren van de chronische ziekten en gezondheidsproblemen die epidemische vormen aannemen in de westerse samenleving.

Onderzoek wijst uit dat onze moderne voeding, die vol zit met industrieel verwerkte voedingsmiddelen, geraffineerde granen,  transvetten en suiker, de belangrijkste oorzaak is van degeneratieve ziekten zoals obesitas, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, Alzheimer, depressie en onvruchtbaarheid.

Het Paleo dieet voorkomt deze chronische ziekten en andere gezondheidsproblemen, omdat het qua voedingswaarde volledig is en omdat het samenwerkt met je lichaam om je een superieure gezondheid te bezorgen. Je eet precies datgene waarvoor je gemaakt bent.

Vele voorstanders van het Paleo dieet leiden hieruit, ten onrechte, af dat  het consumeren van een dieet dat grotendeels vrij is van suiker, granen, peulvruchten en zuivel, ons zal bevrijden van de beschavingsziekten. Dit is echter niet juist. Het is slechts een correlatie. Je kunt nooit met zekerheid zeggen dat, als je een Paleo dieet volgt, of gelijk welk ander dieet, je de beschavingsziekten gaat kunnen vermijden.

Geen enkel dieet kan je garanderen dat je een leven zult kunnen leiden zonder enige vorm van ziekte, maar het Paleo dieet zal je op voedingsniveau beschermen tegen ziekten. Als je een dieet volgt dat al je voedingsbehoeften dekt, dan zal je veel minder kwetsbaar zijn voor ziekten.

Er zijn veel factoren die een invloed hebben op het ziek worden. De meest opvallende, de giftigheid van het milieu, is een belangrijke ziekmakende factor — een factor die slechts sinds de laatste honderd jaar de menselijke gezondheid vernietigt. Holbewoners en traditionele volkeren hadden niet af te kampen met dit probleem.

Het zou dwaas zijn om te denken dat alle moderne ziekten – diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, depressie, auto-immuun ziekten, enz. — volledig los van elkaar staan en geen gemeenschappelijke oorzaak hebben. Dit is een van de meest flagrante fouten die de conventionele geneeskunde maakt.

Deze veronderstelling is een handige fictie die gecreëerd werd door de farmaceutische industrie (en die bestendigd door de medische wereld) zodat er voor verschillende kwalen verschillende medicijnen kunnen verkocht worden.

De waarheid is dat, hoewel deze kwalen verschillend zijn, ze toch een gemeenschappelijke oorzaak hebben: de moderne levenswijze. Slechte voeding, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen,  giftige  zware metalen, chemicaliën in het milieu, stress, slaaptekort, geen beweging of het verkeerd soort beweging  en giftige medicijnen dragen allemaal direct hun steentje bij tot de problemen die onze gezondheid ruïneren.

De conventionele benadering is om elk van deze verschillende problemen met verschillende medicijnen te behandelen, en om de fundamentele oorzaken, die aan de basis van al deze problemen liggen, te negeren.  Deze benadering is een kolossale mislukking geworden. Het is tijd voor een meer holistische visie op gezondheid, en om mensen aan te moedigen om ziekten te voorkomen en te behandelen zonder onnodige medicijnen of operaties. Dat is het punt waar het moderne Paleo dieet en de bijbehorende levenswijze een rol gaan spelen.

Oplossen van gezondheidsproblemen

Paleo revolutie boek

Los van mijn eigen verhaal over mijn teruggewonnen gezondheid, ontdek ik via andere Paleo sites talloze verhalen over mensen die het Paleo dieet gingen volgen en geleidelijk hun gezondheid terug zagen komen. Mijn eigen ervaring is dat ik nu veel meer energie heb. Mijn mentale helderheid is dramatisch toegenomen. Het schrappen van het grootste deel van de suiker en de granen uit het dieet, zetten ons al een heel eind op weg naar het herstel van deze klieren, die bij een alarmerend aantal mensen gestrest en vermoeid zijn, ook als gevolg van tekorten in de voeding en toxiciteit.

Veel van klanten van Mitchel van Duuren en  Yvonne Van Stigt die van hebben hun auto-immuunziekten zien verbeteren. Anderen hebben hun depressie en verslaving langzaam zien verdwijnen. Nog anderen hebben hun cholesterol niveau dramatisch zien dalen; terwijl ze zich te buiten gingen aan eieren en rood vlees. Constipatie en IBS en andere darmproblemen reageren prachtig op het Paleo dieet. Dieet is een zeer krachtig medicijn.

De koolhydraten (onbeperkte hoeveelheden fruit en groenten) in het Paleo Dieet laten een gezonde, langzame stijging van je bloedsuiker en insuline niveaus toe. Het gebruik van suiker en veel te veel granen bevorderen een snelle stijging van het bloedsuiker en van het insulineniveau in het bloed.

Te hoge insuline en bloedsuiker niveaus zijn berucht voor het veroorzaken van een hele cluster van ziekten die ook het Metabolisch Syndroom genoemd worden (obesitas, hoge bloeddruk, ongewenste cholesterol en andere lipide niveaus in het bloed, Type 2 diabetes en jicht). Dit is een van grootste doders in onze samenleving.

Het veroorzaakt hart- en vaatziekten, verkalking van de aderen, en andere ziekten, en uiteindelijk, de dood. Eens dat deze ziekten de kop opsteken, zijn ze nog moeilijk terug te draaien. Men moet zich houden aan een strikt Paleo dieet en zijn levensstijl aanpassen. De verstandigste keuze is om het Paleo dieet te volgen met zijn inhoud die rijk is aan vezels proteïnen en omega-3 vetten die zullen helpen om het Metabolisch Syndroom te voorkomen.

Het Paleo dieet is zeer goed voor het verlagen van de bloeddruk. Dat is begrijpelijk als je beseft dan de fructose (die aangetroffen wordt in de meeste industrieel bewerkte voedingsmiddelen) een belangrijke promotor is van hoge bloeddruk  — veel meer dan zout. De verbindende schakel tussen het gebruik van fructose en hoge bloeddruk ligt het geproduceerde urinezuur.

Urinezuur is een bijproduct dat ontstaat bij de vertering van fructose, en een verhoogd gehalte aan urinezuur drijft de bloeddruk op. Het Paleo dieet neutraliseert deze voor de hand liggende oorzaak van hoge bloeddruk en van andere gezondheidsproblemen.

Vandaag is de darm een van de meest zieke organen in het lichaam, en dit veroorzaakt vele ziekten, namelijk de auto-immuunziekten. Waarom zijn onze darmen zo ziek? Overconsumptie van suiker en granen die ook omgezet worden in suiker, voeden pathogene bacteriën in de darm, die zuren en giftige stoffen produceren die uiteindelijk het hele lichaam ziek maken. Een ander probleem is de consumptie van glutenhoudende granen.

Gluten, de proteïne die in hoge concentraties aangetroffen wordt in tarwe en in sommige andere granen, veroorzaken ontstekingen in de darm, zelfs als ze slechts in beperkte mate voorkomen. Deze ontsteking verhindert de absorptie van voedingsstoffen en het kan leiden tot een lekkende darm, waarbij er eigenlijk gaten in de darm ontstaan waardoor er giftige stoffen en grote onverteerde voedseldeeltjes lekken.

Deze toxines kunnen bijdragen tot een groot aantal lichamelijke en psychische aandoeningen. De voedseldeeltjes en de onverteerde proteïnen leiden tot allergische en immunogene reacties die een belasting vormen voor de energie van het lichaam en van het immuunsysteem.

Het mooie van het Paleo dieet is dat het granen uitsluit. Als je echter geen problemen hebt met de ingewanden en je er niet overgevoelig voor bent, dan kunnen glutenvrije granen, in beperkte hoeveelheden, toegevoegd worden in het Moderne Paleo dieet. Gluten zijn voor iedereen ongezond, zij blijven dus uitgesloten. Sorry.

De zeer oplosbare vezels in het Paleo dieet zullen een positief effect hebben op de meeste ziekten van het maag-darmkanaal. Constipatie, IBS, diarree, colitis, en zoveel andere darmproblemen nemen epidemische proporties aan, als gevolg van diëten die rijk zijn aan granen.

Verminderde zuurtegraad

Verzuring van het lichaam kan leiden tot ziekten. Als gevolg van de onbeperkte hoeveelheden groenten en het matig gebruik van fruit (als gevolg van het hoge suikergehalte), die toegelaten zijn in het Paleo dieet, zal je lichaam geleidelijk lichtjes alkalisch worden — dat betekent dat ziekten en symptomen van een verstoring van het zuur/base evenwicht (osteoporose, nierstenen, hoge bloeddruk, beroerte, astma, slapeloosheid, reisziekte, binnenoor rinkelen, en astma) zullen verbeteren. Wat velen niet begrijpen is dat je de alkaliteit van je lichaam kunt vergroten terwijl je zure voedingsmiddelen eet zoals dierlijke proteïnen.

Er is een mythe in kringen van voedingsdeskundigen dat zuur slecht is en dat alkalisch goed is. De waarheid is, dat er een evenwicht moet zijn. Verschillende voedingsmiddelen zijn geclassificeerd als “alkaliserend” (zoals groenten en fruit) of “verzurend” (zoals eieren en vlees). Dit is gewoon niet waar.

Je lichaam schakelt de hele tijd tussen alkalische en zure toestanden op basis van verschillende factoren: de  activiteit van je autonome zenuwstelsel, het soort energieproductie, de hormonen, de ademhaling, de nierfunctie, waarvan er veel veranderen volgens een dagelijkse cyclus, het seizoen, het weer, en je activiteit.

Afhankelijk van al deze factoren, kan een appel, die beschouwd wordt als “alkaliserend” voedsel, je lichaam zuur maken. Je kunt bijvoorbeeld fruit eten, wat “alkalisch” is, maar de suikers die het bevat, voeden de gistcellen en andere pathogene bacteriën in de ingewanden, waardoor er zure afvalstoffen ontstaan.

Omgekeerd kan een stuk vlees, dat beschouwd wordt als “verzurend”, je lichaam alkalisch maken. Enkel je lichaam weet hoe het op een gegeven moment voedsel moet gebruiken. Het is jouw taak om een evenwichtig dieet van zure en alkalische voedingsmiddelen te volgen zoals het Paleo dieet dat voorschrijft.

Gewichtsverlies

Je zult niet alleen gewicht verliezen, maar veel meer winnen met het Paleo dieet. Gewichtsverlies is een vaak voorkomend neveneffect van het in evenwicht brengen van de chemie van je lichaam met het Paleo dieet, omdat die twee hand in hand gaan.

Een verklaring hiervoor is dat je niet echt dik wordt van teveel eten en te weinig bewegen. Je wordt ook niet dik door het eten van vet. Wat er wel voor zorgt dat het vetweefsel zich opstapelt en blijft zitten is het eten van teveel koolhydraten, waarvan de consumptie door het Paleo dieet beperkt wordt.

Als je datgene eet waarvoor je lichaam bedoeld is, dan zal je taille er uiteindelijk uitzien als die van een holbewoner! Als je probeert gewicht te verliezen, dan kan je geen beter dieet volgen. Niemand heeft  op een gezonde manier gewicht verloren door de vetvrije leugens te volgen die ons al twee decennia lang opgelepeld worden.

Het Paleo dieet is heerlijk gevuld met gezonde vetten, maar je zult nog altijd gewicht verliezen! De kilo’s vliegen eraf terwijl het Paleo dieet je bloedsuiker stabiliseert door granen en suiker uit je dieet te schrappen — de voedingsmiddelen die de wereldwijde obesitas epidemie veroorzaken. Je verliest gewicht zonder honger te lijden omdat je lichaam de voeding krijgt die het nodig heeft.

Een kilo gewichtsverlies is de norm en dit wordt beschouwd als de beste manier om op lange termijn gewicht te verliezen. En je kunt eten zoveel als je wilt — tot je voor 80% gevuld bent! Zo is het! Je kunt al de boerenkool eten die je hartje begeert.

De conventionele wijsheid vertelt ons dat we, om gewicht te verliezen, meer calorieën moeten verbranden dan we opnemen en dat je dat het best kunt realiseren door een dieet te volgen dat vetarm is en dat gedomineerd wordt door plantaardig voedsel. Het eerste deel van deze vergelijking is nog altijd waar — er moet een netto-calorietekort zijn om gewicht te verliezen.

Maar de ervaring van een caloriearm, vetarm dieet is voor de meeste mensen onaangenaam. Ze hebben de hele tijd honger, en voor de grote meerderheid, is elk gewichtsverlies zeer snel of binnen een paar maanden terug hersteld. Als je het lichaam ontzegt wat het nodig heeft op nutritioneel gebied, dan vertraagt het metabolisme om voedingsstoffen te sparen.

Als je dan terug normaal begint te eten (omdat vetarme diëten niet kunnen volgehouden worden), dan win je het verloren gewicht snel terug omdat je metabolisme vertraagd is.

Er is een alternatief. Een dieet dat emuleert wat onze jager-verzamelaar voorouders aten — een dieet dat rijk is aan proteïnen, fruit en groenten met matige tot hogere hoeveelheden vet, maar met verhoogde hoeveelheden gezonde omega-3 en mono-verzadigde vetten. Proteïnen hebben twee tot drie keer het thermisch effect van vet of koolhydraten, wat betekent dat het je metabolisme versnelt, wat je gewichtsverlies versnelt.

Er worden veel calorieën verbrand om proteïnen te verwerken. Proteïnen geven ook een veel groter gevoel van verzadiging dan vet of koolhydraten, waardoor het een rem zet op je eetlust. Tot slot, hebben verschillende recente klinische studies aangetoond dat diëten met een hoog proteïne gehalte en een lage glycemische lading, effectiever zijn voor het bevorderen van gewichtsverlies en het vasthouden ervan, dan diëten die vetarm en rijk aan koolhydraten zijn.

De resulterende vergelijking is eenvoudig: fructose (gevonden in de meeste industrieel bewerkte voedingsmiddelen) en dieet-koolhydraten (suikers en granen, die afgebroken worden tot suikers) leiden tot overtollig lichaamsvet, obesitas en de bijbehorende gezondheidsproblemen. Geen enkele inspanning om meer te bewegen kan deze schade compenseren omdat, als je overmatig fructose en granen eet — de belangrijkste ingrediënten die NIET gevonden worden in het Paleo dieet — dit hormonen zal activeren en je lichaam zal programmeren om je lichaam dik te maken en te houden.

Bovendien is het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel een van de geheime sleutels tot gewichtsverlies …

 Stabiele bloedsuikerspiegel

Het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Waarom? Veel van de ziekten in de westerse samenleving, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en  kanker, zijn deels te wijten aan het eten van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel laten fluctueren. Als we suiker of granen eten, zal ons lichaam dit voedsel snel afbreken waardoor ons bloedsuiker piekt.

Een ander probleem als we teveel suiker opnemen  is dat onze alvleesklier dan telkens insuline moet aanmaken om dit suiker uit het bloed te halen, waar het schade zou kunnen aanrichten, zodat het naar de cellen kan gebracht worden waar ze kunnen omgezet worden in energie. In het geval van diabetes is dit proces zoveel misbruikt dat de alvleesklier niet langer genoeg insuline kan aanmaken of dat de cellen ongevoelig worden voor insuline waardoor ze verhinderen dat de suikers opgenomen worden door de cellen.

Zelfs volle granen, waarvan velen geloven dat ze gezonder zijn, zijn niet meer gezond  eens ze tot bloem vermalen zijn. Wat denk je? Het zijn niet langer volle granen en ze worden door het lichaam zeer snel afgebroken waardoor het bloedsuiker piekt. Ja, volle granen zijn gezonder dan geraffineerde granen, maar granen op zichzelf zijn niet erg voedzaam, dus veel win je er niet mee.

Maar dit wil niet zeggen dat je nooit granen mag consumeren. Als je ze goed verdraagt, is het niet erg als je ze af en toe gebruikt. Het idee is om het gebruik van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel te sterk doe fluctueren te elimineren of tot een minimum te beperken. Het Paleo dieet biedt hiervoor een perfecte oplossing door het dieet te beperken tot hoofdzakelijk vlees, vis en zeevruchten, groenten en fruit — voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Verbeteren van de bloed lipiden

Het Paleo dieet verbetert de bloed lipiden meer dan statin (cholesterol verlagende) medicijnen! In tegenstelling tot wat de voedingcentem je wilt laten geloven, veroorzaken verzadigde vetten geen hoge cholesterol en geen hart- en vaatziekten. De medische wereld werkt nog steeds op basis van verouderde wetenschap van 40-50 jaar geleden. Bloem, suiker, plantaardige oliën die goed zijn voor het hart en transvetten zijn de echte oorzaken van hart- en vaatziekten en hoge cholesterol.

Suiker en granen, die afgebroken worden tot suiker in het bloed, zijn te vergelijken met glasscherven in je aders. De suiker snijdt in de binnenkant van je aders waardoor er allerlei schade ontstaat. Het lichaam maakt dan cholesterol aan om deze schade te herstellen. Transvetten (niet in het Paleo dieet) zijn verantwoordelijk voor 50% van de hart- en vaatziekten. Deze vetten dringen door in de cellen waardoor ze verharden wat het normale metabolisme verhindert. Plantaardige oliën zoals maïs, koolzaad, soja, zonnebloem en saffloerolie zijn zeer inflamatoir, wat bijdraagt tot een hoog cholesterol gehalte en hart- en vaatziekten.

Als je deze substanties opneemt, moet je lever cholesterol aanmaken om de schade te herstellen die ze in je aders aanrichten. Je lever maakt 80% van de cholesterol aan die zich in je lichaam bevindt. Hij maakt deze cholesterol aan voor het herstellen van je aders en voor nog een paar andere taken. Het is deze opstapeling van cholesterol in je aders die bijdraagt tot het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Het opnemen van cholesterol via de voeding staat slechts in voor 20-25% van je cholesterol. Het is een misvatting om te denken dat het vermijden van eieren, boter, en rood vlees – ongelooflijk voedzaam voedsel (ja, boter is zeer voedzaam) — een betekenisvolle impact zal hebben op je bloed lipiden. Dit is een leugen die in stand gehouden wordt door dokters die niet echt op de hoogte zijn van voeding en het laatste onderzoek daarover. Veel van mijn klanten zijn zeer gelukkig als ze ontdekken dat ze weer voedzaam rood vlees en boter kunnen eten terwijl ze toch hun bloed lipiden zien dalen.

 Volgens Chriskresser.com:

Studies over koolhydraatarme diëten (die over het algemeen veel verzadigd vet bevatten), suggereren dat zij niet alleen het cholesterol in het bloed niet verhogen, maar dat ze ook verschillende nuttige effecten hebben op verschillende risicofactoren voor hart-en vaatziekten.  Bij voorbeeld een meta-analyse van 17 koolhydraatarme diëten, bij 1.140 obese patiënten, die gepubliceerd werd in het tijdschrift “Obesity Reviews”, kwam tot de conclusie dat koolhydraatarme diëten het LDL (“slechte” cholesterol) noch vergrootten noch verlaagden.

Ze ontdekten echter wel dat koolhydraatarme diëten geassocieerd werden met een significante verlaging van het lichaamsgewicht en ook verbeteringen van verschillende cardiovasculaire risicofactoren  zoals vermindering van de  triglyceriden, nuchtere bloedglucose, bloeddruk, body mass index, buikomtrek, plasma insuline en c-reactieve proteïne , evenals een toename van het HDL ‘goede’ cholesterol.

Teveel cholesterol is op zichzelf niet meer dan een symptoom — de schade die aangericht wordt door het Standaard Nederlands Dieet  (rijk aan granen en suiker) is de onderliggende oorzaak. Als je suiker en granen uit je dieet schrapt, dan zal je meestal zien dat je cholesterol en ander bloed lipiden een gunstige evolutie kennen, waarvoor het dieet de enige verklaring is.

Vermindering van de ontstekingen

Ontstekingen hebben betrekking op irritaties, misschien zwellingen en zelfs beschadigingen, aan een of meer weefsels in het lichaam. Het kan bijna alle weefsels treffen, van de spieren en de beenderen tot het brein en het zenuwstelsel. Veel gezondheidsautoriteiten zijn het er over eens dat ontstekingen een ernstig probleem vormen, waardoor obesitas en ziekten veroorzaakt worden, bij miljoenen mensen over de hele wereld. Maar de medische wereld heeft helaas weinig te bieden voor deze mensen, behalve dan zeer toxische anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Het Paleo dieet corrigeert heel wat dieetfouten en valkuilen die het ontstaan van ontstekingen bevorderen, de onderliggende oorzaak van obesitas en veel ziekten, waaronder hart- vaatziekten. De hoge aanwezigheid van omega-3 vetten in het Paleo Dieet zal de meeste “itisen” of ontstekingsziekten verbeteren. Dieet-gebonden oorzaken verbeteren zijn onder andere:

 •     Teveel tafelzout (zeezout is oké)
 •     Cafeïne om het even welke vorm
 •     Het eten van gefrituurd voedsel in sommige gevallen (Paleo vermijdt het gebruik van plantaardige oliën om te frituren)
 •     Transvetten
 •     Te veel fruit (rijk aan suiker) of fruitsap
 •     Suiker
 •     Alcohol
 •     Het eten van teveel voedingsmiddelen die granen bevatten zoals brood, gebakjes en pizza
 •     Niet voldoende gekookte groenten eten (wat de absorptie van mineralen maximaliseert)
 •     Vegetarische en veganistische diëten met hun tekort aan essentiële voedingsstoffen
 •     Uitdroging of het drinken van het verkeerde soort water (hou het bij bronwater)

Omega-3 vetten zijn anti-inflammatoir, terwijl het overvloedig gebruik van omega-6 vetten ontstekingen veroorzaakt. Het is belangrijk om ze in de juiste verhoudingen te gebruiken. De juiste verhouding van  omega-6 tot omega-3 vetten is een 1:1 of een 2:1 verhouding.

Voor de meeste Nederlanders ligt de verhouding van omega-6 tot omega-3 vetten op  10:1 tot 40:1. Deze vetten concurreren voor dezelfde receptoren in de cellen. Als je teveel omega-6 eet, dan blokeer je de absorptie van omega-3, zelfs als je visolie slikt of als je veel vis eet.

Het  Paleo dieet, met zijn constante stroom  van met gras gevoederd vlees en vrije uitloop eieren, levert meer dan voldoende omega-3 vetten met hun ontstekingsremmende eigenschappen. Met gras gevoederd vlees is zeer verschillend van het conventionele industrieel gekweekt vlees. Met gras gevoederd vlees is zeer rijk aan omega-3, en arm aan omega-6, en het bevat minder vet dan het vlees dat op de conventionele manier gekweekt werd.

Het vet heeft de neiging om een oranje kleur te hebben en het heeft eigenlijk een beetje een wildsmaak. Wit vet bevat veel omega-6. Dat is het soort vet dat je meestal vindt in conventioneel gekweekt vlees. Het bevat veel meer van het omega-6 (vanwege het onnatuurlijk graandieet), wat het ontstaan van ontstekingen veroorzaakt. De consumptie van industrieel gekweekt vlees is een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen en ontstekingen in ons land.

Eieren ondervinden dezelfde problemen. Industrieel gekweekte eieren bevatten weinig omega-3. Kippen moeten hun natuurlijk dieet van insecten en wormen eten om eieren met een hoog omega-3 gehalte te produceren, dit dieet krijgen ze als ze met gras gevoederd worden of als ze  op de wei gehouden worden.

Conventioneel gekweekte kippen en zelfs biologische kippen eten een dieet dat vooral bestaat uit granen, wat hen zeer ongezond maakt. Biologische eieren zijn beter voor je, maar ze zijn niet zo gezond als vrije uitloop eieren. Vlees en eieren zijn niet slecht voor je. Het is wel zeer belangrijk  dat je het juiste soort eieren eet en vlees dat veel omega-3 bevat.

Lang leven

Als je een dieet volgt met een hoge voedingswaarde, dat voldoet aan al je behoeften op gebied van voeding, en dat je bloedsuiker en je gewicht stabiel houdt, dan is er een grote kans dat je lang zult leven. Maar laat ons vooral onszelf niets wijsmaken. Geen enkel dieet kan je een ziektevrij bestaan garanderen. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen bij het bepalen van de tijd die we hier op aarde doorbrengen.

Men kan geveld worden door stress, genetische gebreken, teveel toxische geneesmiddelen, chronische infecties, gif, roken en drinken enz. Zelfs teveel oefening kan je lichaam stress bezorgen en het kan slecht voor je zijn (te veel training put de essentiële mineralen uit)! Het volstaat niet om een gezond dieet te volgen. Je moet ook op een gezonde manier leven.

Een gezond dieet is echter wel een belangrijke component, of zelfs het fundament waarop je je gezondheid en een lang leven opbouwt. Als je tegemoet komt aan al de voedingsvereisten van je lichaam, dan bezorg je jezelf het langste leven dat voor je mogelijk is. Het Moderne Paleo Dieet legt het fundament voor lang leven— het fundament om zeer lang gezond te leven. Ik wou dat even vermelden.

Begin vandaag nog met gezond eten om gezonder te worden en af te vallen.

Vergat ik iets te vermelden in dit artikel? Heb je er iets aan toe te voegen? Ben je het er niet mee eens? Laat het me weten door hieronder een commentaar te geven.

 

 

About The Author

Doordat ik een aantal jaar geleden wou afvallen maar dit niet lukte de eerste kilo’s gingen er wel af maar daarna hielt ik het niet vol en kwam ik weer aan totdat ik boven mijn gewicht was toen ik begon. Door veel te proberen en er een soort studie van te maken en met veel mensen gepraat te hebben. Ben er achter gekomen wat wel en wat niet werkt. Dit wil ik met jouw delen zodat jij hier je voordeel mee kan doen!

Nog geen reactie